NASA, EXCITE Teleskobunu Fırlatıyor: Uzayın Sınırında Kesintisiz Gözlem
NASA, ötegezegenlerin atmosferlerini incelemek amacıyla EXCITE teleskobunu Antarktika’dan fırlatmaya hazırlanıyor. Helyum dolu bir balonla Dünya atmosferinin %99,5’inin üzerine çıkarılacak olan EXCITE, bu konumda sürekli gözlem yaparak güneş sistemimizin ötesindeki gezegenlerin atmosferik dinamiklerini anlamaya yardımcı olacak. Bu görev, James Webb Uzay Teleskobu gibi büyük bütçeli gözlemevlerine maliyet açısından alternatif sunmayı amaçlıyor.
EXCITE teleskobunun görevi, Antarktika’daki Columbia Bilimsel Balon Tesisi’nden fırlatılarak, Dünya atmosferinin üst katmanlarında sürekli gözlem yapacak şekilde tasarlandı. Bu sayede, uzak Jüpiter benzeri gezegenlerin atmosferik yapıları kesintisiz olarak incelenecek. Teleskop, Dünya’nın Güney Kutbu üzerinde sabit kalacak ve gözlemlerini ara vermeden sürdürecek.
NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde baş araştırmacı Peter Nagler, EXCITE’ın, bir gezegenin atmosferini ve sıcaklığını üç boyutlu olarak gözlemleyebileceğini belirtti. Bu türden detaylı ölçümler, bugüne kadar yalnızca birkaç kez gerçekleştirilmişti ve EXCITE teleskobu, bu gözlemleri daha uzun süreli ve stabil bir şekilde yapabilme kapasitesine sahip olacak.
Bu görevde, EXCITE teleskobu iki hafta boyunca sıcak Jüpiterler olarak bilinen gezegen sınıfını inceleyecek. Bilim insanları, bu görev başarılı olursa, gezegenlerin atmosferlerine dair bilinen verileri büyük ölçüde genişletebileceğini umuyorlar.
Share this content: