1,6 Milyon Beyin Taraması: Bilim İnsanları Alzheimer’ı Tahmin Edecek Bir Araç Geliştiriyor
Bilim insanları, Alzheimer hastalığı riskini tahmin edebilecek yenilikçi bir araç geliştirmek için yapay zeka teknolojisinden faydalanacak. Bu kapsamda, Edinburgh Üniversitesi ve Dundee Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, NEURii adlı küresel bir araştırmanın parçası olarak 1,6 milyon beyin taramasını analiz edecek. İskoçya’daki hastaların son on yıl boyunca çekilen CT ve MRI taramaları bu çalışmanın temel verisini oluşturacak.
YAPAY ZEKA VE MAKİNE ÖĞRENİMİ KULLANILACAK
Araştırma ekibi, yapay zeka ve makine öğrenimini kullanarak, görüntü verilerini hastaların sağlık kayıtlarıyla eşleştirecek. Bu sayede doktorlar, bir kişinin demans geliştirme riskini daha iyi belirleyebilecek kalıpları bulma şansı yakalayacaklar. Bilim insanları, bu yeni dijital araçların, radyologların hastaları tararken demans risklerini belirlemelerine ve hastalığın daha erken teşhis edilmesine yardımcı olacağını öngörüyorlar.
DEMANS RİSKİ ÜÇ KATINA ÇIKABİLİR
Demans, önümüzdeki yıllarda sağlık sistemleri için büyüyen bir tehdit olmaya devam edecek gibi görünüyor. 2050 yılına kadar demansla yaşayan kişi sayısının neredeyse üç katına çıkarak 153 milyona ulaşması bekleniyor. Araştırmalar, demansla bağlantılı sağlık ve sosyal maliyetlerin halihazırda yılda 1 trilyon doları aştığını gösteriyor. Bu nedenle, daha etkili tedavilerin geliştirilmesi ve demans riskinin daha erken belirlenmesi büyük bir önem taşıyor.
YENİ TEDAVİLER İÇİN UMUT VERİCİ BİR ADIM
Dundee’de yapay zeka ve tıbbi görüntüleme uzmanı Prof. Emanuele Trucco, bu yeni veri setinin nöroloji araştırmacıları için büyük fayda sağlayacağını belirtiyor. Eğer başarılı bir konsept kanıtı oluşturulabilirse, demans riskini erken işaret eden ve klinik karar verme sürecine entegre edilen yazılım araçları geliştirilebilecek. Bu araçlar, rutin radyoloji operasyonlarına sorunsuz ve göze batmadan entegre edilebilecek. Prof. Trucco, bu gelişmenin nöroloji alanında önemli bir adım olacağını vurguluyor.
Proje eş lideri, Edinburgh Klinik Beyin Bilimleri Merkezi’nden Prof. Will Whiteley ise demansı tahmin etmek için beyin taramalarının daha iyi kullanılmasının, hastalığın anlaşılmasına ve erken teşhisine katkı sağlayacağını, böylece yeni tedavilerin geliştirilmesinin önünü açacağını ifade ediyor. Şu anda demans tedavileri pahalı, sınırlı sayıda ve değeri belirsizdir. Ancak, yüksek risk altındaki büyük bir grup insandan veri toplayarak, bu alanda çığır açacak yeni tedaviler geliştirilebilir.
Share this content: